[TERKINI] BODOH SANGATKAH SOALAN ANAK MUDA KEPADA OBAMA?

Tuesday, 29 April 20144comments


BODOH sangatkah soalan-soalan yang ditanyakan oleh anak-anak muda kepada Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama dalam dialog di Universiti Malaya pada Ahad? Itulah reaksi yang ternampak dalam media sosial dan cakap-cakap di kedai kopi selepas dialog itu berakhir. Betulkah begitu? Atau kita yang nanti barangkali ternampak bodoh kerana mengatakan mereka dan soalan-soalan mereka itu bodoh?

Ada sembilan soalan yang ditanyakan kepada Obama. Obama antara lain ditanya tentang impiannya semasa berumur 20 tahun dan bagaimana dia melaksanakan impian itu. Obama ditanya apakah pesannya kepada "kami yang berdepan isu-isu kemajmukan" — kaum, bahasa, kepercayaan dan budaya. "Apakah legasi yang mahu tuan tinggalkan?" kata satu soalan dari Singapura yang dibacakan oleh pengacara majlis. "Bagaimana kami boleh terlibat menentukan dasar kerajaan?"kata seorang gadis dari Malaysia. "Apakah makna bahagia?" tanya seorang pemudi Indonesia.

Soalan-soalan itu dicap sebagai bodoh.

"Saya pun angkat tangan tetapi dia (Obama) tidak pilih saya. Kalau saya dapat, saya hendak tanya tentang TPPA," kata seorang hadirin yang mengomel tentang bodohnya soalan-soalan yang dikemukakan oleh anak-anak muda itu kepada Obama. Di luar Universiti Malaya, ketika berlangsungnya dialog dengan Obama itu, ada protes membantah Perjanjian Perkongsian Trans Pasifik.


Ada yang merungut kenapa tidak ada soalan tentang dasar luar Amerika atau isu-isu semasa dan bukannya soalan yang berbaur falsafah. Ada juga yang merungut kenapa tidak ada soalan menyentuh isu-isu yang mendesak di Malaysia pada hari ini termasuk soal hak asasi manusia dan kedaulatan undang-undang. Yang merungut kenapa tidak ada soalan — soalan susulan sebenarnya — tentang hubungan dua hala Malaysia-Amerika Syarikat yang baru saja dibincangkan antara Obama dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hanya beberapa jam sebelumnya, pun ada.

Salah besar

Ada beberapa masalah dengan rungutan-rungutan itu. Sesi dialog di Universiti Malaya itu bukan sidang media. Mereka yang hadir sebagai peserta dialog bukan wartawan. Mereka juga bukan rakyat negara ini saja. Maknanya, tidak salah kalau mereka tidak bertanya soalan-soalan tentang TPPA atau tentang hal-hal yang berlaku di negara ini. Adalah salah besar kalau soalan-soalan itu tidak ditanya oleh wartawan tetapi itu cerita yang lain.

Tetapi apakah betul tidak ada soalan yang memberi jawapan khusus tentang masalah kita di negara ini. Kepada satu soalan, Obama menjawab tentang perlunya Malaysia memberikan hak dan peluang yang sama kepada warga bukan Islam, golongan minoriti dan wanita. Obama menyentuh tentang hutan yang ditarah yang memberikan kesan kepada pemanasan global. Kepada satu soalan lain, beliau menekankan tentang pentingnya negara ini memberikan peluang ekonomi yang saksama kepada semua rakyat kalau mahu maju dan berjaya.

Saya mungkin boleh bersetuju — tetapi hujahkan dahulu — bahawa tidak semua sembilan soalan itu hebat tetapi jangan kata soalan-soalan itu bodoh. Ini pasti. Apakah ada soalan bodoh dalam kamus manusia? Soalan bodoh adalah soalan yang disimpan dalam kepala atau dikemam di hujung tenggorok. Bukankah Carl Sagan yang berkata: "Semua pertanyaan adalah teriakan untuk memahami dunia. Tidak ada yang namanya soalan dungu." Bukankah juga kita (pernah) diajar di sekolah bahawa tidak ada soalan yang bodoh dan jangan takut bertanya?

Merungut

Tidak mungkin mereka yang merungut tentang soalan-soalan kepada Obama itu tidak ke sekolah. Mereka cerdik pandai, orang pintar; sesetengahnya ada tempat dalam masyarakat dan terhormat. Mustahil — sangat mustahil — kalau mereka tidak faham. Itu yang pertama.

Kedua, adakah kita sedar siapa anak muda yang bertanyakan soalan-soalan itu? Kebanyakan mereka adalah kelompok yang terpilih menyertai Inisiatif Pemimpin Muda Asia Tenggara (YSEALI) yang diperkenalkan oleh Obama pada Disember 2013. Ini adalah usaha mencari idea baru untuk menyelesaikan masalah zaman dan mencetuskan perubahan. Ini usaha yang didukung penuh oleh kerajaan Amerika Syarikat. Ini adalah inisiatif untuk projek kemasyarakatan.


Mereka itu bukan orang politik, bukan juga wartawan. Salahkah kalau mereka tidak bertanya tentang konflik di Palestin yang tidak selesai? Salahkah mereka kalau tidak bertanya tentang imbangan kuasa Amerika di rantau ini ketika China bangkit menunjukkan kekuatannya? Salahkah kalau mereka tidak bertanya tentang TPPA?

Untuk soalan-soalan itu, ada forum yang lain. Misalnya, adakah wartawan Malaysia yang bertanya tentang TPPA semasa sidang media bersama Obama dan Najib? Kenapa tidak ada? Tanyakan itu kepada media tetapi jangan perlekehkan anak-anak muda. Jangan pindahkan kekecewaan kita kepada anak-anak muda itu hanya kerana wartawan tidak menjalankan kerja mereka untuk bertanya. Wartawan tidak menyerahkan kerja yang gagal mereka lakukan kepada anak-anak muda di Dewan Tunku Canselor pada petang Ahad itu.

Ada pula yang berkata: beginikah pemimpin masa depan kita? Mereka yang melecehkan soalan anak-anak muda itu barangkali keliru tentang makna pemimpin — sangat keliru. Pemimpin itu maknanya apa? Apakah yang masuk politik, bertanding pilihan raya, jadi wakil rakyat, jadi menteri, jadi perdana menteri itu saja yang kita panggil pemimpin. Ini satu lagi silap besar —cukup besar. 

Murni dan luhur

Makanya, jangan salahkan anak-anak muda itu kalau tidak bertanya soalan-soalan yang kita mahu mereka tanyakan. Kita kena jelas tentang perkara ini: ada hal-hal yang mereka mahu tahu dan ada pula hal-hal yang kita ingin tahu. Apa yang mereka mahu tahu tidak semestinya sama dengan apa yang kita mahu tahu.

Apa yang mereka mahu tahu itu adalah hal-hal yang dekat dengan mereka tetapi mungkin sudah terlalu jauh daripada kita. Hal-hal yang mereka tanyakan adalah hal-hal yang murni dan luhur. Misalnya: Kalau aku mahu melakukan ini ketika umur aku 20 tahun, bagaimanakah Obama melakukannya semasa dia sebaya dengan aku? Kalau aku sedang mengusahakan projek kemasyarakatan ini dan aku berdepan dengan cabaran, apakah projek kemasyarakatan yang Obama usahakan dulu dan apakah cabarannya?
Soalan-soalan itu dicap sebagai bodoh. Tetapi bayangkan kesan jawapan Obama itu kepada anak muda yang sedang mahu melakukan sesuatu yang baik untuk masyarakatnya. Soalan anak-anak muda itu mewakili tanda tanya yang mungkin bersarang dalam kepala ribuan lagi anak muda yang sama seperti mereka.

Inspirasi

Buta dan pekakkah kita? Adakah mereka yang mengecam soalan-soalan itu sebagai bodoh sedar akan hal ini? Adakah mereka sedar tentang latar belakang program yang mereka hadiri atau atau ikuti baik di televisyen atau daripada sumber apa sekali pun? Apakah mereka sedar juga majlis pada petang Ahad di Universiti Malaya itu untuk apa? Ia adalah pelancaran YSEALI Talks, satu daripada empat program yang disusun di bawah inisiatif untuk perubahan itu. Pelancarannya tidak ada majlis potong riben. Pelancarannya dibuat dengan Obama datang dan bercakap kepada anak-anak muda itu — memberi inspirasi dan membakar semangat mereka untuk melakukan perubahan. Apakah dia perlu bercakap tentang TPPA atau Laut China Selatan atau masalah di Malaysia? Untuk apa?


Obama meninggalkan banyak pesan penting kepada anak-anak muda yang mahu melakukan perubahan: Membuat benda yang betul bukan mudah. Benda baru akan selalu ada penentangan tetapi jangan putus asa. Jangan buat sesuatu hanya untuk diri sendiri. Fikir tentang orang lain dan apa sumbangan kita kepada mereka. Jangan beza-membeza antara manusia. Hormati perbezaan pendapat. Jangan buang masa. Belajar bahasa asing. Luangkan masa dengan ibu bapa dan keluarga. Jaga integriti. Jangan cakap tak serupa bikin. Jangan putus asa tentang masa depan. Yakinlah bahawa masa depan akan selalu jadi lebih baik.

Anak-anak muda harus terus bertanya. Jangan henti bertanya. Saudara atau saudari mungkin ternampak bodoh sekejap dengan bertanya soalan itu tetapi saudara dan saudari akan bodoh seumur hidup kalau tidak mencari jawapannya. Tanyalah. Hanya dengan bertanya saudara dan saudari akan menemukan jawapan tentang apa yang saudara dan saudari ragu, musykil atau keliru.

Anak-anak muda sedunia, bertanyalah.Share this article :

+ comments + 4 comments

11 March 2015 at 20:30

Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINISaya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI

16 June 2015 at 00:45

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

23 March 2016 at 13:21

Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya
(((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya.

23 May 2016 at 08:25

saya PAK SLEMET posisi sekarang di malaysia
bekerja sebagai BURU BANGUNAN gaji tidak seberapa
setiap gajian selalu mengirimkan orang tua
sebenarnya pengen pulang tapi gak punya uang
sempat saya putus asah dan secara kebetulan
saya buka FB ada seseorng berkomentar
tentang AKI NAWE katanya perna di bantu
melalui jalan togel saya coba2 menghubungi
karna di malaysia ada pemasangan
jadi saya memberanikan diri karna sudah bingun
saya minta angka sama AKI NAWE
angka yang di berikan 6D TOTO tembus 100%
terima kasih banyak AKI
kemarin saya bingun syukur sekarang sudah senang
rencana bulan depan mau pulang untuk buka usaha
bagi penggemar togel ingin merasakan kemenangan
terutama yang punya masalah hutang lama belum lunas
jangan putus asah HUBUNGI AKI NAWE 085-218-379-259
tak ada salahnya anda coba
karna prediksi AKI tidak perna meleset
saya jamin AKI NAWE tidak akan mengecewakan

Post a Comment
 
Support : S.A.R
Copyright © 2012. SHAH ALAM REBELS - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger